Е-библиотека

Библиотека за модерна времена

КАТАРИНА ВЕЛИКА - ПОРТРЕТ ЈЕДНЕ ЖЕНЕ

Добитник Пулицерове награде за најбоље биографско дело. „Прича о моћи, истрајности и страсти… величанствена књига из пера мајстора приповедања.“ Тхе Wалл Стреет Јоурнал. Отпочињучи ову изузетну биографију приказом историјских и политичких околности које су узроковале долазак Софије од Анхалт-Цербста у Русију и удају за руског престолонаследника Петра, Меси нас, преко величанствених слика владавине царице Јелисавете, води до приче о Катаринином детињству, кључне за расветљавање неких њених каснијих поступка, одлука и ставова, пооштравајући тиме контраста између младе и идеалистичне и оне старије, сурово реалистичне Катарине.

Катарина – царица, величанствена владарска личност која је наставила тамо где је готово четрдесет година пре ње стао Петар Велики: Русији је додала велике територије, дала јој излаз на Црно море и засновала њену другу флоту, мудро водила ратове, гушила буне, а пре свега европеизовала земљу. За њене владавине биће спроведен незапамћено мали број смртних казни, осниваће се болнице и сиротишта, народ ће почети да се вакцинише против великих богиња, а у Петроград и Москву сливаће се уметничка дела, па и сами уметници и интелектуалци из читаве Европе.

Биографија Катарине Велике свакако не би била потпуна када би се изоставио њен славни љубавни живот. С најпедантнијом историјском тачношћу, Роберт Меси бележи приче о Катарининим „миљеницима“, понекад горке, понекад голицаве, богато илуструјући и овај као и у све друге аспекте њеног живота писмима и дневничким белешкама њених савременика, сликајући живописан портрет „не само једног руског титана већ и жене од крви и меса“.

„Незаборавна слика последње жене која је владала Русијом.“ Тхе Телеграпх

„Каква жена, какав свет, каква биографија!“ УСА ТодаyНазад на листу

Пријава