Е-библиотека

Библиотека за модерна времена

Љуба Ршумовић и Олга Токарчук отворили 58. Сајам књига у Београду

20.10.2013

Списатељица из Пољске Олга Токарчук и писац Љубивоје Ршумовић отворили су вечерас 58. Међународни сајам књига у Београду, који ће до 27. октобра представити 442 излагача из Србије и 48 из иностранства. Представница Пољске, земље почасног госта овогодишњег сајма књига, Олга Токарчук рекла је на отварању манифестације да је срећна што има част и привилегију да "отвара свет књижевности" у Београду који је горко искусио најновију историју.
-Трагови рата оставили су ране не само у ткиву града, него и у свести његових житеља. Истина, Београд је исто тако престоница земље која се упркос невеликој територији јасно и постојано одражава на културној, а нароцито књижевној мапи Европе - рекла је Токарчук.

Она је казала да су у Београду живели и радили велики писци попут Иве Андрића, Данила Киша, Миодрага Булатовића, Милорада Павића и Давида Албахарија, и пожелела да 58. Сајам књига буде успешан издавачима, ауторима, књижарима, новинарима и пре свега читаоцима.

Отварајући сајам, Љубивоје Ршумовић подсетио је на историју писма и писмености у Србији и поручио да књига, која у разним облицима постоји више од 2.500 година, неће нестати упркос новим изумима и електронским достигнућима.

- Тешко је поверовати да све те нове, малолетне играчке, ма колико корисне, попут компјутера, могу да угрозе књигу са преко две и по хиљаде година тешког искуства - рекао је Ршумовић.

Он је подсетио и на поуку Вука Караџића да свака српска књижевна реч преведена на страни језик значи пружену руку у свет, а осврнуо се и на изостанак Србије с овогодишњег Франкфуртског сајма књига.

Ршумовић је поздравио одлуку организатора да први пут ове године на Сајму књига буде отворен посебан павиљон за децу, и како је рекао, као огорчени противник сваке врсте затварања, прогласио овогодишњу манифестацију књиге отвореном.

На Београдском сајму књига гостују писци из Пољске, Белгије,Луксембурга, Италије, Велике Британије, Немачке, Француске и региона,а организатори манифестације најавили су и 60 посебних сајамских програма.

Пољска, почасни гост сајма, поред осталих представиће писце Кшиштофа Варгу, Пјотра Пажињског, Дарију Доброленцку, Јоану Хетман Крајевску, Лукаша Голембиовског и Олгу Токарчук.

Амбасада Пољске на сајму ће организовати и гостовања издавача, књижевних критичара, лектора, преводилаца и аналитичара тржишта књиге, а представиће и своје искуство у заштити ауторских права и усвајању европских стандарда.

Међу гостима сајма биће и писци Кристијан Карлсон, Тарик Али, Тобиас Фос Оливер Циле, Џон Ралстон Сол, Костас Дузинас, Маурицио Лазарато, Данијел Геген, Ги Хелмингер, Михаел Мартенс, Донато Каризи и други.

Биће организовано прикупљање књига за јавне библиотеке у Србији, а Сајам ће доделити и награде издавачу године, за издавачки подухват, дечју литературу, као и признање "Богдан Кршић" за најлепшу књигу.Назад на листу

Пријава