Е-библиотека

Библиотека за модерна времена

Данас почиње 58. Београдски сајам књига

20.10.2013

Међународни београдски сајам књига, 58. по реду, почиње данас, врата за посетиоце отварају се у 10 сати, а свечаност отварања почиње у 18 сати “Фугом за Црњанског”.Госте ће у име Пољске, земље поцасног госта, поздравити Олга Токарчук, а Сајам ће званично отворити књижевник Љубивоје Ршумовић. Свечаности ће присуствовати, како је најављено, и премијер Србије Ивица Дачић, док је у 19 сати предвиђено отварање штандова Канцеларије за Косово и Метохију и ЕУ инфо центра. Сајам ће ове године организовати 60 програма, а посебне програме је припремила земља почасни гост и издавачи на својим штандовима или у салама за промоције.

Сајам је финансијски помогао долазак 16 страних гостију, а најављени су и представници Лајпцишког и Франкфуртског сајма књига, као и Европске асоцијације издавача.

На површини од 27.000 квадратних метара представиће се 490 директних излагача, што је 12 више него лане, а од тога 48 из иностранства.

Државне институције и дистрибутери, издавачи из области религије налазиће се у партеру хале 4, док ће на галерији ове хале бити антикварне и коришћене књиге.

Сале за презентације и изложбе биће у хали 1а, док ће новоустановљени Дечији павиљон бити у хали 2б, што ће публици омогућити лакши приступ садржајима пратећих програма, док ће прес центар бити на галерији хале 2.

Београдски књижевни часописи први пут на Сајму књига имаће сопствени штанд и пратећи програм, а биће организовано и неколико изложби посвећених писцима чији се јубилеји славе у 2013. као што су Његош, Црњански, Андрић.

Школски дан је четвртак, 24. октобар, породичнии дан је понедељак, 21. октобар, награде Сајма биће уручене 24. октобра, награда “Доситеј” страном издавачу 21. октобра у 18 сати, а предаја отворене књиге почасном госту Сајма у 2014. године - Кини биће одржана у недељу, 27.октобра, у подне.

Први пут на београдском Сајму књига, у организацији сајма, биће реализовани програми посвећени деци и младима, у форми ликовно-књижевних радионица, дружења са писцима и трибина, као и кроз интерактивне програме за децу и младе “Волим да читам”.

Популарна Стрип-сала ће и ове године представити најупечатљивија стрип остварења објављена између два сајма.

Форуми Сајма, под слоганом “Бринути о књизи”, бавиће се темама: медијски простор слободе за књигу, шта за културни и издавачки сектор значе најновије измене медијских закона, интернационални модели представљања и популаризације књижевности - немачки, словеначки и српски примери из праксе, коме и чему су потребне јавне набавке у издаваштву и библиотекарству…

Улазница за 58. Београдски сајам књига кошта 250 динара.Назад на листу

Пријава